Udgivet på https://aabendagsorden.syddjurs.dk

Hjem > Print Dagsorden Punkt

Punkt 412 Grøn pulje. Retningslinjer

Resumé

Folketinget har besluttet, at kommuner skal oprette en Grøn pulje, som opstillere af vedvarende energianlæg skal indbetale til. Midlerne placeres i en Grøn pulje, der kan søges til at udvikle projektet med et almennyttigt formål. Med denne sag skal Erhvervs- og planudvalget drøfte udkast til principper for etablering af og retningslinjer for Grøn pulje i Syddjurs Kommune.

Sagsfremstilling

Formålet med Grøn pulje er at bidrage til en bredere lokal og kommunal opbakning til opførelse af vedvarende energianlæg (VE-anlæg) – både vindmøller, solcelleanlæg og vandkraftværker. Opstillere af et VE-anlæg skal ved ibrugtagning indbetale et éngangsbeløb til Grøn pulje som svarer til: 40.000 kr. pr. MW ved solcelleanlæg.

 

Indbetaling til Grøn pulje skal ske ved ibrugtagning af anlægget, men det skønnes, at projektudvikling skal være igangsat inden dette tidspunkt. Er der uforbrugte midler efter tre år, skal disse betales tilbage til opstiller.

 

Kommunen har ansvaret for at administrere uddelingen af midlerne i puljen med udgangspunkt i bekendtgørelsen.

 

Midlerne kan anvendes til projekter til gavn for naboer til VE-anlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt. Der vil kunne ydes tilskud fra puljen til både landskabelige, rekreative og kulturelle formål.

 

Kommunen kan prioritere ansøgerne efter forskellige kriterier, blandt andet afstand fra VE-anlægget. Beboere indenfor fem km fra VE-anlæg vil betragtes som naboer og have høj prioritet. Derefter følger lokalområdet og sidst resten af kommunen.

 

Det foreslås, at ansøgningerne behandles af en styregruppe bestående af formændene for Kultur- fritids- og landdistriktsudvalget, Natur-, teknik- og miljøudvalget og Erhvervs- og planudvalget samt Direktøren for Udvikling og Kultur.

 

Når der er kendskab til tidspunkt for etableringen at et VE-anlæg, afholdes et indledende møde med styregruppen og de/det Distriktsråd med nærhed til projektet, LAG Djursland samt andre potentielle interessenter. Derefter afholdes et offentligt møde, hvor man kan pitche ideer, og der kan skabes samarbejder mellem forskellige, der overvejer at søge puljen.

 

Efterfølgende udvikles eventuelle projektansøgninger i samarbejde med administrationen frem mod en fastlagt ansøgningsfrist for det enkelte VE-anlæg.

 

Styregruppen vurderer de indkomne ansøgninger og indstiller tilskud til Erhvervs- og planudvalget. Her vurderes også behovet for at udvalgsbehandle de enkelte delprojekter afhængig af forslagets karakter. Hvis der er uforbrugte midler efter behandlingen af projektansøgerne indstiller Styregruppen samtidig en proces for behandling af kommende ansøgninger.

 

I vurdering af indkomne ansøgninger om tildeling af midler fra Grøn pulje, skal der tages udgangspunkt i disse retningslinjer:

 

  • Der bør tages hensyn til de nærmeste naboer
  • At projektet er til gavn for en bred målgruppe
  • Projektets bidrag til at styrke lokalområdet
  • Forøger projektet områdets attraktionsværdi
  • Skaber projektet fornyelse i området
  • Projektets nytænkning og originalitet
  • Understøtter projektet den bæredygtige omstilling
  • Har projektet udviklingspotentiale
  • Projektets deltagerkreds og sammenhængskraft
  • Ansøgers kapacitet til at gennemføre projektet
  • Er projektet realistisk og gennemførligt (ressourcer, tidsplan, aktiviteter)
  • Er der anden finansiering/medfinansiering.

 

Grøn pulje forankres under Erhvervs- og planudvalget.

Vurdering

Administrationen vurderer, at Grøn pulje kan understøtte Syddjurs Kommunes vision og en lang række af de underliggende strategier og politikker, for eksempel Strategi for landdistrikter, Kulturstrategi med videre.

Økonomi og organisatoriske konsekvenser

Det er ikke muligt at sige noget præcist om den endelige størrelse af Grøn pulje i Syddjurs. Hvis de igangsatte projekter gennemføres, skønnes dog at beløbet kan andrage 10 – 11 mio. kr. under følgende forudsætninger.

  • Der etableres 350-370 ha solceller.
  • Der produceres 0,75 – 0,8 MW/Ha/år.
  • De indbetales 40.000 kr. pr MW anlæg. 

 

Kommunalbestyrelsen kan afsætte op til 8 procent af de indbetalte midler fra en opstiller til kommunens administration af midlerne i Grøn pulje, herunder til indkaldelse af ansøgninger, udvælgelse af projekter, tildeling af tilsagn om tilskud, udbetaling.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af 1. juni 2020 bekendtgørelse nummer 742 af 30. maj 2020.

Lov om vedvarende energi, VE-loven

Indstilling

Direktøren for Udvikling og Kultur indstiller til Erhvervs- og planudvalget at

1)      drøfte oplægget til retningslinjerne for Grøn pulje

2)      indstille til Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget og Natur-, teknik- og miljøudvalget at drøfte oplægget forud for endelig godkendelse i Erhvervs- og planudvalget.

Beslutning i Erhvervs- og planudvalget (EP) den 08-02-2023

Ad 1) Drøftet

Ad 2) Sagen genoptages med en konkretisering af den inddragende proces, herunder af det lokale Distriktsråd og i øvrigt på baggrund af Erhvervs- og planudvalgets drøftelse om politisk organisering med mere.

Supplerende Sagsfremstilling

Arbejdet med lokalplaner til nye solcelle parker er nu nået langt, og de første etableringer forventes gennemført snarest.

 

Tildeling af midler: Erhvervs- og planudvalget udmønter midlerne til Grøn pulje på baggrund af en indstilling fra styregruppen.

 

Organisering

Styregruppen består af formandskabet (formænd og næstformænd) for Erhvervs- og planudvalget, Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget samt Natur-, teknik- og miljøudvalget.

 

Udvalgsformand for Erhvervs- og planudvalget er formand for styregruppen. Direktøren for Udvikling og Kultur er sekretær for styregruppen. Administrationen af Grøn pulje er forankret under chefen for Kultur og Plan.

 

Der afsættes 8 % af de indbetalte midler til kommunens administration af midlerne i Grøn pulje.

 

Proces

Når der indsendes byggeansøgning til et solcelleprojekt, igangsættes følgende:

  • Styregruppe orienteres.
  • Det lokale distriktsråd orienteres.
  • Formand og Administration holder et indledende møde med Distriktsråd om proces. På denne måde sikres Distriktsrådet mulighed for at nedsætte eventuelle arbejdsgrupper.

 

Når projektet er igangsat og midlerne deponeres, igangsættes følgende:

  • Administrationen offentliggør muligheden for at indsende ansøgninger
  • I samarbejde med Distriktsråd afholdes et offentligt møde for at understøtte mulige projekter
  • Administrationen understøtter de enkelte ansøgere med henblik på at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag
  • På baggrund af indsendte ansøgninger indstiller styregruppen til Erhvervs- og planudvalget, hvilke projekter der skal støttes
  • Hvis der er midler, som ikke tildeles i denne ansøgningsrunde, kan Administrationen efterfølgende indstille alternative projekter til Styregruppen.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller til Erhvervs- og planudvalget at godkende organisering og retningslinjer for udmøntning af Grøn pulje.

Beslutning i Erhvervs- og planudvalget (EP) den 06-12-2023

Godkendt med følgende tilføjelser:

 

Lokale borgergrupper orienteres parallelt med relevante lokale distriktsråd, når der indsendes byggeansøgning til et solcelleprojekt.

 

I forbindelse med det offentlige møde indbydes relevante naboer/borgergrupper via digital post.