Med denne sag anmodes Natur-, teknik- og miljøudvalget om at tage stilling til igangsættelse af en forundersøgelse, som kan give forslag til tekniske klimatilpasningsløsninger med tilhørende anlægsomkostninger. Forundersøgelsen skal danne grundlag for en efterfølgende lokal involveringsproces og politisk beslutning om valg af løsninger og finansiering.
Siden 2012 har den centrale del af Thorsager by været udsat for flere alvorlige oversvømmelser som følge af skybrud. I det seneste år er disse hændelser blevet markant hyppigere og har medført oversvømmelser omkring Thorsager Forsamlingshus, Kirkevej, Damfaldet og Thorsgade.
Den centrale del af Thorsager ligger lavt i landskabet, og byen gennemløbes af Medkær Bæk, et delvist rørlagt vandløb, der modtager vand fra et stort opland. Bækkens nuværende gennemløb gennem byen er utilstrækkeligt dimensioneret og er uheldigt placeret i forhold til forskellige infrastrukturanlæg, hvilket resulterer i oversvømmelser, der påvirker områdets beboere negativt.
Ved Forsamlingshuset og Thorsgade har Medkær Bæks opland en størrelse på knap 2 kvadratkilometer. Oplandet begynder ved en højde på kote 90, mens byen ligger ved kote 12. Under ekstremregn betyder dette, at forsinkelsen af vandet i oplandet er minimal.
I 2014 blev der etableret en løsning, som skulle lede skybrudsvand fra branddammen over pladsen ved Kirkegade og Thorsgade til Medkær Bæk. Der blev også etableret en ekstra rørledning under Nørregade for at øge bækkens vandføringsevne ved skybrud. De seneste ekstraordinært store regnmængder har dog vist, at denne løsning ikke er tilstrækkelig.
I 2021 gav Natur-, teknik- og miljøudvalget tilsagn om støtte fra Naturpuljen til et natur- og klimaprojekt ved Skolestien. Formålet var at forsinke vandets strømning gennem Medkær Bæk og videre til branddammen og den centrale del af byen. Projektet blev dog opgivet, da de involverede lodsejere ikke var interesserede i at medvirke.
I forbindelse med de seneste oversvømmelser er der også observeret jordflydning fra oplandets landbrugsarealer, som har forårsaget erosion, der både påvirker dyrkede arealer og naturbeskyttede områder langs bækken.
Forundersøgelsen skal omfatte forslag til forskellige tekniske løsninger, inklusive anlægsøkonomi, tidsplan og en plan for fordelingen af omkostningerne til det samlede klimatilpasningsprojekt.
Forundersøgelsen skal indeholde forslag til forskellige tekniske løsninger med tilhørende anlægsøkonomi, tidsplan og forslag til fordeling af det samlede klimaprojekts omkostninger.
En teknisk løsning skal grundlæggende bestå af tre hovedelementer:
Administrationen vurderer, at en forundersøgelse kan gennemføres indenfor en budgetramme på 800.000 kr. I den videre proces afsøges finansieringsmuligheder.
Der vil være en løbende dialog med Thorsager Distriktsråd om projektet.
Forundersøgelsen forventes at kunne gennemføres i løbet af et år og vil danne grundlag for en videre involveringsproces med berørt borgere samt skabe et beslutningsgrundlag for Byrådet vedrørende etablering af konkret klimatilpasning af den centrale del af Thorsager by.
Godkender udvalget indstillingen arbejder Administrationen videre med at afsøge finansieringsmulighederne.
Direktøren for Udvikling og Kultur indstiller til Natur-, teknik- og miljøudvalget at godkende, at der igangsættes en forundersøgelse, der skal danne grundlag for beslutning om eventuel konkret klimatilpasning af den centrale del af Thorsager by.
Godkendt.