Udgivet på https://aabendagsorden.syddjurs.dk

Hjem > Print Dagsorden Punkt

Punkt 681 Fra vugge til krukke. Mødested i Landsbyklyngen Liv i Ådalen

Resumé

Udvalget for plan, udvikling og kultur blev den 12. august 2020 orienteret om planerne for at etablere et mødested i Landsbyklyngen Liv i Ådalen. Det er et af de mødestedsprojekter, som Realdania bidrager til udviklingen af. Udvalget besluttede, at der skal gennemføres en nærmere dialog med Landsbyklyngen om den kommunale anvendelse af lokalerne til efterretning. Resultatet af dialogen fremlægges sammen med en orientering om den udvikling projektet har gennemgået siden august 2020. Sideløbende hermed har Byrådet i budget for 2021 afsat 1 mio. kr. til projektet. 

Sagsfremstilling

Mødestedet er placeret i Skørring mellem Ådalshallen og Ådalsskolen og omfatter til- og ombygning og nedrivninger af private og kommunale institutioner.

 

Efter der er afholdt midtvejsmøde med Realdania og Lokale- og Anlægsfonden er projektet ændret fra at være en selvstændig bygning, placeret i gårdrummet mellem hallen og skolen, til at være en om- og tilbygning til hallen og en ombygning af Ådaldskolens parterre etage.

 

Skolegården er tænkt omdannet til en amfiscene og en multibane samt et sammenhængende aktivitetsbånd, der forbinder områdets institutioner og de forskellige sports- og fritidsaktiviteter og skaber nye sammenhænge og stiforbindelser til landskabet omkring landsbyen og til resten af landsbyklyngen. 

 

Mødestedet erstatter i fuldt udbygget form flere utidssvarende bygninger: et dagplejehus, en pavillon til juniorklub/ungdomsklub samt Skørring Forsamlingshus.

 

Dagpleje, junior- og ungdomsklub foreslås således flyttet til parterreetagen. I midten etableres et dobbelthøjt rum, med en kerne. Kernen kan bruges af alle til decentrale møder og aktiviteter. 

 

Forsamlingshus-funktionen med professionelt produktionskøkken og forsamlingslokale til minimum 120 personer er integreret i Ådalshallen.

 

Det nuværende cafeteria er omdannet til et køkkenværksted. Et nyt produktionskøkken bruges til produktion af skolemad. Forsamlingslokalerne kan i dagtimerne bruges til gymnastik og yoga mv.

 

Mindre grupper, f.eks. kortklubben eller strikkeklubben, kan også låne lokalerne på skolen, og forsamlingshusets nuværende aktiviteter kan fordeles begge steder.

 

En ny uopvarmet let tilbygning i glas skal skabe forbindelse mellem de sekundære rum, der omkranser hallen, uden at man skal krydse hallen. Tilbygningen tilbyder sig desuden som vindfang og opholdsareal med store glaspartier med direkte indblik til hallen. Et lidt større rum, kaldet orangeriet, giver mulighed for aktiviteter, der ikke i dag er tilstrækkeligt med plads til, som for eksempel yoga og gymnastik, omgivet af lys og grønne planter.

 

Det reviderede projekt er beskrevet nærmere i bilaget og det vedlagte tegningsmateriale. 

Økonomi og organisatoriske konsekvenser

Mødestedet kan søge om at få op til 4,5 mio. kr. fra Realdania og Lokale- og Anlægsfonden mod en tilsvarende medfinansiering.

 

Byrådet har med budgetaftalen for 2021 bevilget 1 mio. kr. til mødestedet Fra Vugge til Krukke.

 

Den del af projektet, som omfatter forbedring af forholdene for dagpleje, juniorklub og ungdomsskolen vurderer Realdania som en kommunal driftsopgave, som de ikke ønsker at støtte. Der er tale om en tiltrængt renovering af faciliteterne, der er ikke tale om udvidelse af kapaciteten, da de nye lokaler modsvares af nedrivning af en pavillon med juniorklub og ungdomsskole samt af det eksisterende dagplejehus. En foreløbig vurdering viser, at udgifterne til denne del af projektet vil beløbe sig til 4 til 4,5 mio. kr. Det er muligt at etablere et mødested uden en forbedring af forholdene for dagpleje, juniorklub og ungdomsskole.

 

Det indstilles, at Børn og Unge udarbejder et forslag om renovering af dagpleje, juniorklub og ungdomsskole, som forelægges Udvalget for Familie og Institutioner. Udvalget tager da stilling til, om man ønsker at projektet skal indgå i budgetforhandlingerne for 2022.

 

Udgifterne til bygningsdrift er endnu ikke beregnet, men de vurderes stort set at kunne holdes på niveau med udgifterne til bygningsdrift for de nuværende bygninger, måske med en mindre stigning i størrelsesordenen op til 100.000 kr. årligt. Når projektets omfang er nærmere fastlagt, vil en mere præcis beregning af de forventede udgifter til bygningsdrift blive udarbejdet, og dette vil indgå i budgetforhandlingerne for 2022.

 

I udviklingen af projektet har det indgået som en ide, at kommunen kan anvende lokalerne til møder med borgerne. Demensteamet har konkret udtrykt interesse for dette. Dette er dog under forudsætning af, at der ikke skal afsættes en årlig driftsbevilling som betaling for brug af lokalerne, og det er initiativtagerne til projektet indforståede med.

 

Realdania og Lokale- og Anlægsfonden har fokus på, at der er aktiviteter i husene efter etableringen. Dette rejser spørgsmålet, om der udover midler til bygningsdrift bør gives en kommunal bevilling til aktiviteter, inklusiv til en aktivitetsmedarbejder på deltid. En tilsvarende problemstilling kan rejses i det andet mødestedsprojekt for landsbyfællesskabets Østdjurs og ved Knudepunktet på Mols. Det foreslås derfor, at Udvalget for plan, udvikling og kultur i forlængelse af arbejdet med at fastlægge en strategi for landdistrikter diskuterer, hvordan man kan understøtte aktiviteter i landdistrikterne. Dette kan eventuelt føre til et forslag, der kan indgå i budgetforhandlingerne for 2022.

Indstilling

Direktøren indstiller via Direktionen at indstille til Udvalget for plan, udvikling og kultur, at

  1. orienteringen om udviklingen i projektet tages til efterretning
  2. de forventede udgifter til bygningsdrift indgår i budgetforhandlingerne for 2022.
  3. orientering om, at der i foråret 2021 planlægges en drøftelse om, hvordan man kan sikre aktiviteter i de to mødestedshuse og Knudepunktet tages til efterretning.
  4. sagen indstilles til Udvalget for familie og institutioner til orientering om der udarbejdes et forslag om renovering af dagpleje, juniorklub og ungdomsskole, som forelægges på et senere møde.

Beslutning i Direktion den 02-11-2020

Direktionen indstiller til Udvalget for plan, udvikling og kultur, at

  1. orienteringen om udviklingen i projektet tages til efterretning
  2. de forventede udgifter til bygningsdrift indgår i budgetforhandlingerne for 2022.
  3. orientering om, at der i foråret 2021 planlægges en drøftelse om, hvordan man kan sikre aktiviteter i de to mødestedshuse og Knudepunktet tages til efterretning.
  4. sagen indstilles til Udvalget for familie og institutioner til orientering om der udarbejdes et forslag om renovering af dagpleje, juniorklub og ungdomsskole, som forelægges på et senere møde

Beslutning i Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) den 11-11-2020

Udvalget for plan, udvikling og kultur

  1. tager orienteringen om udviklingen i projektet til efterretning
  2. foreslår, at de forventede udgifter til bygningsdrift indgår i budgetforhandlingerne for 202
  3. tager orientering om, at der i foråret 2021 planlægges en drøftelse om, hvordan man kan sikre aktiviteter i de to mødestedshuse og Knudepunktet til efterretning.
  4. indstiller til Udvalget for familie og institutioner, at orientering om, at der udarbejdes et forslag om renovering af dagpleje, juniorklub og ungdomsskole, som forelægges på et senere møde tages til efterretning.